Samira Katica - Arnautović odbranila magistarski rad

Samira Katica - Arnautović je 23.12.2021. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom Međunarodno-pravni aspekti međudržavnih odnosa Bosne i Hercegovine i susjednih država“, pred komisijom koju su činili:  doc. dr. Benjamina Karić, acc. prof. dr. Džemal Najetović i prof. dr. Djelza Alija Selmanović te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Bosna i Hercegovina je suverena, nezavisna, međunarodno priznata država sa međunarodnim subjektivitetom a njeni susjedi Republika Hrvatska i Republika Srbija krše međunarodno pravo na način da bez potpisanog međudržavnog sporazuma koriste "javna dobra" i državnu svojinu Bosne i Hercegovine. U međunarodnim odnosima susjeda Bosne i Hercegovine prema državi Bosni i Hercegovini, u nekim konkretnim slučajevima, zaobilaze se međunarodni standardi u međunarodnim odnosima među državama, kao i izričite ustavne odredbe i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma o poštivanju međunarodnog subjektiviteta, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Samira Katica - Arnautović odbranila magistarski rad