Galiba Hrvačić Karačić odbranila magistarski rad

Galiba Hrvačić Karačić je 13.11.2021. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom Pravo na rad sa posebnim osvrtom na pravnu zaštitu kod otkaza ugovora o radu“, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Sead Dizdarević, prof. dr. Zijad Hasić i prof. dr. Djelza Alija Selmanović te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast javnopravna.

Pravo na rad, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, je zagarantovano međunarodnim propisima kao i Ustavom Bosne i Hercegovine. Pravo na rad sublimira kako pravo na slobodu izbora zanimanja, pravo na adekvatne uslove rada, jednaka prava muškaraca i žena, pravo na udruživanje, prava na adekvatnu zaštitu na radu, prava na obavezno zdravstveno osiguranje, pravo na uplatu doprinosa za obavezno penziono invalidsko osiguranje koje opet predstavlja  preduslov za ostvarivanja prava na penziju koje pravo proizilazi iz radnog odnosa.

Bosna i Hercegovina u svom zakonodavstvu implementira norme kojima se garantuje pravo na rad i rodnu jednakost.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Galiba Hrvačić Karačić odbranila magistarski rad