Enida Butković Bešić odbranila magistarski rad

Enida Butković Bešić je 27.5.2021. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom Općina kao jedinica lokalne samouprave s posebnim osvrtom na Općinu Živinice“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Ajnadžić, prof. dr. Ferid Otajagić i doc. dr. Djelza Alija Selmanović te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast javnopravna.

Općine i gradovi u Bosni i Hercegovini predstavljaju osnovni organizacioni oblik jedinica lokalne samouprave kao nivoa vlasti sa neposrednim učešćem građana u samom izvršavanju vlasti na lokalnom nivou. Ovaj oblik neposrednog učešća građana u vršenju vlasti manifestuje se kroz izborni proces na način da svoje izborno pravo transformišu na izabrane zvaničnike na koje prenose dio svog suverenog biračkog prava da umjesto njih upravljaju lokalnim poslovima i aktivnostima u svrhu demokratskog, ekonomskog i svakog drugog razvoja i stvaranja povoljnijih uslova za život ljudi u konkretnoj lokalnoj zajednici.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Enida Butković Bešić odbranila magistarski rad