Nedžad Koldžo odbranio magistarski rad

Nedžad Koldžo je 19.7.2021. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Kriminološki Determinante zajedničke vanjske politike Evropske unije prema Sjedinjenim Američkim Državama i Ruskoj Federaciji aspekti nasilničkog kriminaliteta - (sa osvrtom na problem nasilja u porodici i krivičnopravna rješenja u BiH), pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ferid Otajagić, acc. prof. dr. Džemal Najetović i doc. dr. Djelza Alija Selmanović te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Pod vanjskom politikom podrazumijeva se djelovanje države na međunarodnom polju, u njenim odnosima s drugim državama, odnosno međunarodnim organizacijama. Ona je u osnovi neodvojiva od unutrašnje politike i predstavlja odraz unutrašnje, političke, ekonomske i uopšte društvene strukture pojedine države. Često se umjesto izraza „vanjska politika“ upotrebljava izraz „međunarodna politika“ pod kojom se također misli na međunarodnu aktivnost država tako da se između ova dva izraza po pravilu ne pravi razlika mada prvi izraz više odgovara politici jedne države prema vanjskom svijetu. Vanjska politika treba unaprjeđivati interese država u svijetu, stvarati uvjete za razvijanje uzajamno korisnih odnosa i jačati njihov ukupan položaj. U tom djelovanju, koje treba biti organizovano, sistematsko i koordinirano sa svim onim učesnicima koji djeluju na međunarodnoj sceni, vanjska politika treba poći od unutrašnjih i međunarodnih određenja koja situiraju položaj države u međunarodnoj zajednici.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Nedžad Koldžo odbranio magistarski rad