Enisa Haliti Mustafa uspješno odbranila doktorski rad

Enisa Haliti Mustafa je 15.6.2021. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Aspekti prava i obaveza hipotekarnih povjerilaca i dužnika u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine i Kosova“, pred komisijom koju su činili: acc. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Meliha Frndić Imamović, prof. dr. Ismet Alija, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Građansko pravo.

U pravnim sistemima zemalja regiona, hipoteka ponovo postaje veoma interesantna i doživljava svoju punu afirmaciju, kao najsigurniji instrument stvarno - pravnog obezbjeđenja. Za njen razvoj i modernizovanje, neophodno je što prije izvršiti svojinsku transformaciju kako bi se definisali titulari prava na nekretninama sa klasičnim imovinsko - pravnim ovlaštenjima, zatim ažurirati javne knjige koje vode evidenciju prava u pogledu nekretnina i uskladiti ih sa stvarnim stanjem, te ustanoviti brz i efikasan postupak za njenu realizaciju.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Enisa Haliti Mustafa uspješno odbranila doktorski rad