Velida Bulić odbranila magistarski rad

Velida Bulić je 24.4.2021. godine u sali 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom Sticanje prava vlasništva na nekretninama prema novom stvarnom pravu u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: doc. dr. Haris Hasić, prof. dr. Izet Laličić i doc. dr. Benjamina Londrc te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast građanskopravna.

Pravo vlasništva je stvarno pravo na određenoj stvari, koje vlasniku daje ovlaštenje, da  svojom slobodnom voljom posjeduje stvar, da se njome koristi i raspolaže, a svakoga drugoga od toga može isključiti i ograničiti kako je to zakonom uređeno. Objektom prava vlasništva nisu sposobni biti oni dijelovi prirode koji ne mogu biti predmet vlasništva neke fizičke ili pravne osobe, nego ih koristi cijela zajednica, a to su: vode u rijekama, jezerima, morima, atmosferski zrak, sve su to opća dobra. Namjena javnih dobara jeste da služe jednako svima, i pod istim uvjetima a to su: javni putevi, parkovi, ulice. Nekretnine kao objekti prava su pravno individualizirane nepokretne stvari. Nekretnina je neponovljivo dobro: uvijek je određena, i nikada nije generička stvar.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Velida Bulić odbranila magistarski rad