Mehmed Halilović odbranio magistarski rad

Mehmed Halilović je 25.2.2021. godine u sali 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni okvir savremenih izazova u međunarodnim odnosima, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Nedžad Ajnadžić, acc. prof. dr. Džemal Najetović i prof. dr. Ferid Otajagić te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Prema Povelji Organizacije ujedinjenih nacija, međunarodni odnosi trebali bi da se odvijaju u duhu aktivne miroljubive koegzistencije, respektovanja, solidarnosti i nemješanja u vanjske i unutrašnje poslove drugih država. Povelja OUN-a u poglavlju I decidno navodi ciljeve Organizacije ujedinjenih nacija  kao i načela na kojima se temelje prava i dužnosti subjekata u međunarodnim odnosima. Nasuprot tome, dešavanja u međunarodnim odnosima poslije Drugog svjetskog rata, kao što su rat u SFR Jugoslaviji, ratovi na Bliskom istoku, aneksija Krima, dešavanja u Ukrajini (Donjeck), rat u Siriji, izbjeglički egzodus, siromaštvo, diskriminacija i porast ekstremizma, radikalizma i terorizma u svijetu dovode nas do dileme i zabrinutosti čovječanstva da li u međunarodnim odnosima još postoji  mogućnost doslijedne primjene Povelje OUN-a ili se međunarodni odnosi udaljavaju od pravne kontrole i sve više postaju politički odnosi, odnosno odnosi interesa ekonomski i politički najmoćnijih zemalja svijeta.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Mehmed Halilović odbranio magistarski rad