Sabahudin Jajičević odbranio magistarski rad

Sabahudin Jajičević je 12.12.2020. godine u sali 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Sistem organizacije, funkcionisanja i postupanja Sudske policije u Bosni i Hercegovini – studija slučaja Odjeljenja sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, doc. dr. Almir Pustahija i prof. dr. Osman Jašarević te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Od organizacione strukture sudske policije u znatnoj mjeri zavisi uspješno ostvarivanje njene  funkcije. Današnja organizacija sudske policije u Bosni i Hercegovini posljedica je organizacije i karaktera ustavnog uređenja države po Dejtonskom ustavu kao i pravosudnog sistema. Problematika organizacije Odjeljenja sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu i potreba njenog izučavanja postaje aktuelna, ne samo sa teoretskog već i sa praktičnog aspekta kroz tumačenja i praktična iskustva pripadnika predmetnog Odjeljenja. Predmetno istraživanje u konačnici ima za cilj da istraži uticaj aktualnog modela organizacije sudske policije u sve četiri jurisdikcije u Bosni i Hercegovini na uspješno funkcionisanje i valjano izvršavanje poslova iz njene nadležnosti.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Sabahudin Jajičević odbranio magistarski rad