Jasmin Mehmedović uspješno odbranio doktorski rad

Jasmin Mehmedović je 19.12.2020. godine u sali 1 na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Građanskopravna zaštita autorskog i srodnih prava u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Suad Hamzabegović, prof. dr. Ismet Alija, prof. dr. Muharem Selimović, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Građansko pravo.

Direktni mehanizam zaštite autorskog i srodnih prava upravo jeste građanskopravna zaštita putem tužbe u okviru građanskog parničnog procesnog prava s ciljem zaštite povrijeđenog prava. U kontekstu navedene zaštite obrađene su tri osnovne komponente sistema intelektualnog vlasništva: legislativa, institucije i krajnji korisnici. Istraživanje ukazuje na realnu kompetentnost lica koja prava uživaju, kao i onih koji vrše interakciju sa autorskim djelom odnosno predmetom srodnog prava bez validne pravne osnove ili koja prevazilazi okvire dopuštenosti ili ovlaštenosti djelovanja, ali i njihovu osposobljenost i educiranost odnosno upućenost, da prepoznaju, razumiju, primjene i djeluju po pozitivnim autorskopravnim pravilima.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Jasmin Mehmedović uspješno odbranio doktorski rad