Samir Buljina uspješno odbranio doktorski rad

Samir Buljina je 25.7.2020. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom Upravni ugovori s posebnim osvrtom na javno-privatno partnerstvo“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Ajnadžić, prof. dr. Ferid Otajagić, prof. dr. Sead Dizdarević, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Javno pravo.

Upravni ugovori u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine nisu adekvatno tretirani, niti su uspostavljeni stvarni odnosi između javno - pravnih tijela i drugih subjekata iz upravnih ugovora. Proces integracija i reformi u zemljama tranzicije, pa tako i u Bosni i Hercegovini nailazi na razne prepreke, opstrukcije i izazove koje se posebno odnose na uspostavu javno-privatnog partnerstva što ima negativne posljedice za privredni i društveni napredak Bosne i Hercegovine. Javno - privatno partnerstvo u Bosni i Hercegovini još nije potpuno normativno - pravno uređeno niti je uspostavljanje odnosa javno - privatnog partnerstva zaživjelo ni u minimalnom kapacitetu.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Samir Buljina uspješno odbranio doktorski rad