Esad Hrvačić uspješno odbranio doktorski rad

Esad Hrvačić je 25.7.2020. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom Jurisdikciona zaštita stranaka u upravnom sporu“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Ajnadžić, prof. dr. Ferid Otajagić, prof. dr. Zijad Hasić, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Javno pravo.

Jurisdikciona zaštita stranaka u upravnom sporu u Bosni i Hercegovini je dodjeljena redovnim sudovima i u okviru njih odjeljenjima za upravne sporove. I pored činjenice da Bosna i Hercegovina ima tradiciju postojanja upravnog suda prihvaćen je „anglosaksonski sistem“ rješavanja upravnih sporova, iako se država Bosna i Hercegovina duže vrijeme nalazi u procesu evropskih integracija gdje će morati prihvatiti evrospke standarde  i evropski sistem zaštite. Zbog toga se nameće potreba što hitnije reforme pravosuđa u smislu  stvaranja  uslova za uspostavu specijalizovanih upravnih sudova u početku po uzoru na Republiku Hrvatsku a kasnije na Republiku Njemačku.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Esad Hrvačić uspješno odbranio doktorski rad