Brajić Selma odbranila magistarski rad

Brajić Selma je 26.10.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Obligacionopravni aspekti naknade nematerijalne štete nastale kao posljedica saobraćajnih nezgoda, sa posebnim osvrtom na sudsku praksu u BiH“, pred komisijom koju su činili: doc. dr. Izet Laličić, prof. dr. Senad Bajrić i doc. dr. Haris Hasić te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast građanskopravna.

Pravni i medicinski aspekti naknade nematerijalne štete nastalih kao posljedica saobraćajnih nezgoda se u mnogim segmetnima prepliću, te je poznavanje njihove korelacije ključno za poštivanje normi obligacionog prava i za pravično dosuđivanje adekvatne naknade nematerijalne štete nastale kao posljedica u saobraćajnim nezgodama. Nematerijalna šteta je vrlo česta pojava u saobraćajnim nezgodama, pa s obzirom da Zakon o obligacionim odnosima ne sadrži detaljne odredbe o predmetnoj materiji, neophodno je teorijska znanja i sudsku prasku što više produbiti, kako bi se u konkretnim slučajevima određivale pravične satifakcije za naknadu takve štete. Domaće i regionalno pozitivno pravo ne poznaje jedinstvene pravne i medicinske kriterije na osnovu kojih bi se u sličnim situacijama jednostavnije rješavalo pitanje adekvatne naknade nematerijalne štete, tako da bi detaljnije poznavanje i razumijevanje pravnih i medicinskih kriterija kroz prizmu sudske praske moglo doprinjeti pojednostavljenju navedenog problema.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Brajić Selma odbranila magistarski rad