Nerkez Arifhodžić odbranio magistarski rad

Nerkez Arifhodžić je 21.9.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom Uspostava i djelovanje bosanskohercegovačke diplomacije u uslovima agresije i rata (1992-1995)“, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Ismet Alija, doc. dr. Benjamina Londrc i prof. dr. Omer Hamzić te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast historijskopravna.

U pravnom poretku Bosne i Hercegovine zbir pravnih propisa u datom vremenu oblikuje se u sistem, hijerarhiju normi, čijim hodnicima prolazi veliki broj konkretnih ličnosti, poznatih našoj javnosti, a nepoznatih nam njihovih poteza, često nemuštih, nekompetentnih, nevjerovatnih pojavnih formi. Nisu rijetki ni suprotni slučajevi, a ni konkretno opisivanje i ispitivanje uzajamnih utjecaja i njihovih posljedica u tokovima pravnog poretka. Razotkrivajući veze između institucija i struktura s jedne strane i pravnih pravila društva u kojem oni djeluju s druge strane, najbolje su pokazani modeli i odstupanja razvoja diplomatije, nevidljive ruke ekonomije i uloge vlasti.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Nerkez Arifhodžić odbranio magistarski rad