Adnan Hadžimusić odbranio magistarski rad

Adnan Hadžimusić je 13.7.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Kolektivni ugovori sa osvrtom na status reprezentativnosti strana u kolektivnom pregovaranju u BiH, pred komisijom koju su činili:  doc. dr. Meliha Frndić Imamović, prof. dr. Sead Dizdarević i doc. dr. Tarik Rahić te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast javnopravna.

Obzirom da su uslovi za sticanje statusa reprezentativnost strana koje učestvuju u kolektivnom pregovaranju načelno definisani zakonima o radu na entitetskom nivou, otežana je harmonizacija rješavanja radničkih pitanja na državnom nivou. Sticanje statusa reprezentativnost strana koje učestvuju u kolektivnom pregovaranju definisano entitetskim zakonima o radu utiče na disharmonizaciju ostvarivanja istih prava radnika na teritoriji države čime se stvara mogućnost da radnici zaposleni u istoj grani djelatnosti ali u različitim entitetima, to jeste različitim teritorijalnim jedinicama države, imaju različito regulisana ista prava predviđena kolektivnim ugovorima. Različita zakonska rješenja uslova za sticanje reprezentativnosti strana u kolektivnom pregovaranju koja su navedena u entitetskim propisima, dovode u nepovoljan položaj strane u pregovaranju u zavisnosti od teritorije u kojoj obavljaju djelatnost i u okviru koje potpadaju pod različita zakonska rješenja kojima se reguliše reprezentativnost strana koje žele učestvovati u kolektivnom pregovaranju.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Adnan Hadžimusić odbranio magistarski rad