Arif Hodžić odbranio magistarski rad

Arif Hodžić je 13.7.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Reforma javne uprave sa posebnim osvrtom na reformu upravnog postupka (načela, stategija, upravni postupak BiH, F BiH, RS, BD i upravni postpak u RH, kao članici EU, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Ferid Otajagić i doc. dr. Tarik Rahić te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast javnopravna.

Postoji nekoliko značajnih razloga koji ukazuju na usklađivanje Zakona o upravnim postupcima sa EU upravnim prostorom koji bi cjelovito i na moderan način, bio   usklađeni sa upravom EU. Cilj svega toga bio bi efikasnija i pravovremena zaštita subjektivnih prava građana i pravnih lica, kao i objektivne zakonitosti. Upravni postupak je značajan instrument upravnog prava, a reforma ključ njegovog unapređenja, jer to predstavlja osnovnu pretpostavku za EU integracije. Principi reforme javne uprave su od ključne važnosti za provedbu upravnog postupka, jer doprinose efikasnosti i modernizaciji upravnog zakonodavstva. Značaj reforme javne uprave je u direktnoj vezi sa uključivanjem u porodicu evropskog zakonodavstva, zbog toga sto do dovodi Bosnu i Hercegovinu do kandidatskog statusa u najmoćnojoj regionalnoj organizaciji.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Arif Hodžić odbranio magistarski rad