Amar Nikšić odbranio magistarski rad

Amar Nikšić je 3.7.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni i etički aspekti o eutanaziji, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Halid Ganija, prof. dr. Mensur Kustura i prof. dr. Ferid Otajagić te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast teorijskopravna.

Eutanazija treba da bude jasno definisana prema njenoj prvoj definiciji, pravno usmjerena, te postaviti određene medicinske uslove za njenim izvršenjem koji se striktno moraju poštivati, u protivnom naziv eutanazije treba da bude isključen iz tog čina koji predstavlja klasično kazneno djelo ubistva. Medicinska praksa prati moderne trendove tehnološkog razvoja i pristupanja pacijentima, međutim ne poduzima se ništa u cilju revizije njenih temelja koji sve teže odolijevaju savremenim izazovima u medicini. Javno mijenje nije dovoljno upoznato sa temom eutanazije i samim tim eutanazija se drži podalje od jasnih pravnih stavova, što onemogućava legalizaciju eutanazije radi sprječavanja njene zloupotrebe.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amar Nikšić odbranio magistarski rad