Ajanović Selma odbranila magistarski rad

Ajanović Selma je 2.7.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Usklađenost zakonodavnog okvira o zaštiti okoliša u BiH sa legislativom Evropske unije“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Namik Čolaković i doc. dr. Ajla Škrbić te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

Zaštita okoliša se javlja kao značajno pitanje za Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja teži postati članicom EU. Nedostatak svijesti o zaštiti okoliša negativno utiče na pristupanje EU, kao i nedostatak transformacije postojećih uslova i sistema iz ove oblasti. Uticaj zaštite okoliša na njen kvalitet odnosi se na skup koraka i uređivanja zakona na svim nivoima javnog, vladinog i nevladinog sektora, koji djeluju u okviru zakonodavstva iz oblasti o zaštiti okoliša. Tematika zaštite okoliša se nedovoljno raspravlja i piše na stvaralački način i način koji bi bio u funkciji za ostvarivanje određenih ciljeva kada je u pitanju zaštita okoliša, radi ispunjavanja uslova iz sektora za okoliš.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ajanović Selma odbranila magistarski rad