Amer Ibrišimović uspješno odbranio doktorski rad

Amer Ibrišimović je 1.6.2019. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Specifičnosti leasinga i njegove implikacije na intenzitet investicionih aktivnosti“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Halil Kalač, prof. dr. Namik Čolaković te prof. dr. Halid Kurtović, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Ekonomsko pravo.

Sektor leasinga u Bosni i Hercegovini nije značajno korišten za podsticanje investicija, nego je više bio instrument za povećanje potrošnje. Ugovor o leasingu je iz domena trgovinskog prava i smatra se ugovorom sui generis u kojem je zakonskim regulisanjem odnosa postignuta pravna zaštita učesnika i izbjegnute moguće zloupotrebe, a istodobno je strankama ostavljena potrebna fleksibilnost za utvrđivanje njihovih međusobnih odnosa na njima prihvatljiv način. Leasing model finansiranja je za korisnika povoljnija opcija od klasičnog kredita i s tog aspekta je prihvatljiviji za realizovanje potencijalnih investicionih projekata, koji su bitni ne samo za rast i razvoj privrednih subjekata, nego i za cjelokupnu privredu.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amer Ibrišimović uspješno odbranio doktorski rad