Biljana Lovrić odbranila magistarski rad

Biljana Lovrić je 27.4.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Poimanje ljudskih prava kroz teološko i pravno učenje Katoličke crkve“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Mensur Kustura i doc. dr. Ajla Škrbić te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Ljudska prava se spominju u svetim knjigama i o njima se raspravljali veliki crkveni poglavari, ali su često ti diskursi korišteni upravo u narušavanju ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i njegove solidarnosti, te iz toga rezultira ambivalentan odnos prema shvatinjam ljudskih prava u teološkom i pravnom učenju Katoličke crkve. Naučna i društvena opravdanost istraživanja je u tome da se analiziraju i rasvjetle bitni dokumenti koji govore o ljudskim pravima, o ljudima koji su nosioci ljudskih prava od strane Katoličke crkve i da na kraju postavimo temeljne odrednice o pravu pojedinaca prilikom iskazivanja mišljenja o ljudskim pravima u teološkom i pravnom učenju o njima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Biljana Lovrić odbranila magistarski rad