Emina Tafro odbranila magistarski rad

Emina Tafro je 16.3.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Oblici kriminaliteta protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara uz poseban osvrt na šumsku krađu u sudskoj praksi u Kantonu Sarajevo za period 2010. - 2016. godine“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Šemsudin Džeko, prof. dr. Gordana Mršić i prof. dr. Hana Korać te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Okoliš kao prirodno okruženje koje obuhvata zrak, vodu, tlo, biljni i životinjski svijet, klimu i kulturnu baštinu kao dio okruženja kojeg je stvorio čovjek, podrazumijevajući pri tome gradove i druga naselja, infrastrukturne, industrijske i druge objekte, zahtijeva posebnu zaštitu kako na međunarodnom, tako i na državnom i lokalnom nivou. Šumske krađe u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine definisane su prekršajnopravnim i krivičnopravnim odredbama. Ova pojava spada u kategoriju ekološkog kriminaliteta kojim se ugrožava i povrijeđuje životna sredina u kojoj šume imaju nezamjenjivu korisnu ulogu, te uvodna razmatranja i metodološki okvir istraživanja koja su korektno urađena.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Emina Tafro odbranila magistarski rad