Amra Alagić odbranila magistarski rad

Amra Alagić je 12.1.2019. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Zaštita prava potrošača kod potrošačkih kredita u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: doc. dr. Senad Bajrić, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Faruk Jašarević, te stekla akademsko zvanje magistar poslovnog prava.

Budući da je zaštita potrošača pravno područje koje se bavi zaštitom osnovnih prava građana u ulozi potrošača u domenu pribavljaja proizvoda i/ili usluga na tržištu, te su prava potrošača regulirana odgovarajućom legislativom s ciljem definiranja poštenog tržišnog natjecanja i zaštite potrošača od nepoštene i agresivne poslovne prakse, a koja je eskalirala kod potrošačkih kredita u Bosni i Hercegovini i sudskim procesima koji se u tom domenu vode, neophodno je osigurati tzv. građanskopravni sistem regulacije društvenih odnosa, kao i tzv. javnopravni sistem regulacije tih društvenih odnosa s navođenjem odredbi o nadležnostima inspekcijskih službi, raznim prekršajima i poslovima tijela državne uprave. Zaštita potrošača je pravno područje koje se bavi zaštitom osnovnih prava građana u ulozi potrošača u domenu pribavljaja proizvoda i/ili usluga na tržištu, s tim da su prava potrošača regulirana odgovarajućom legislativom radi reguliranja poštenog tržišnog natjecanja i zaštite potrošača od nepoštene i agresivne poslovne prakse.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amra Alagić odbranila magistarski rad