Jasminka Ikanović uspješno odbranila doktorski rad

Jasminka Ikanović je 21.7.2018. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Zakonsko i kriminalističko postupanje u prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Hana Korać, prof. dr. Almin Dautebgović te prof. dr. Hasan Balić, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Krivično pravo.

Istorijski posmatrano porodica je uvijek bila subjekt interesovanja nauke, religije i prakse. Svako je ostavio trag, ali skoro svi su ispustili iz vida da je ekonomska stabilnost od znatnog uticaja za formiranje porodice i odnosa unutar nje, sa jedne strane i sa druge strane između nje i društvene zajednice. Vijek u kome živimo je opteretio porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Ona je više ostavljena brizi nevladinog sektora i pojedinca nego javnih institucija koje ta ista porodica finansira i tako u stvari finansira svog nasilnika. U postojećem pravnom okviru u Bosni i Hercegovini pravna kvalifikacija djela nasilja u porodici, bilo kao prekršaja ili krivičnog djela, u skladu je sa općeprihavćenim shvatanjem pojma krivičnog djela, koji se navodi u međunarodnim dokumentima.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Jasminka Ikanović uspješno odbranila doktorski rad