Azra Bećirović odbranila magistarski rad

Azra Bećirović je 20.10.2018. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravni i ekonomski aspekti faktoringa sa posebnim osvrtom na tendencije razvoja faktoringa u BiH“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Suad Hamzabegović, doc. dr. Senad Bajrić i doc. dr. Meliha Frndić Imamović, te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast građanskopravna.

Faktoring predstavlja značajan finansijski instrument koji utječe na likvidnost privrednih subjekata. Korištenjem faktoringa privredna društva brže dolaze do finansijskih sredstava, što ima pozitivno dejstvo na njihovo poslovanje. Uvođenje faktoringa u finansijski sistem BiH doprinosi smanjenju nelikvidnosti i potiče cirkulaciju novčanih sredstava. Na nivou BiH nema relevantnih propisa koji na jedinstven način regulišu ovu materiju. Zakon o faktoringu na nivou F BiH je usvojen 2016. godine te je cilj pokazati prednosti i nedostatke važećih propisa kao i različit tretman ove materije u F BiH, RS i DB. 

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Azra Bećirović odbranila magistarski rad