Muhamed Mahmutović odbranio magistarski rad

Muhamed Mahmutović je 10.7.2018. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Reorganizacija stečajnog dužnika“, pred komisijom u sastavu: doc. dr. Ajla Škrbić, prof. dr. Sead Dizdarević i prof. dr. Ferid Otajagić, te stekao akademsko zvanje magistar prava - uža naučna oblast javnopravna.

Uloga stečaja u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine je uređena sa više zakonskih propisa koji su u određenom smislu nedovoljni da se ukupnost stečaja provede na prihvatljiv način. Pojam i uloga stečaja posebno je značajan i važan dio reorganizacije za koju opšta društvena zajednica ima poseban interes u smislu razdvajanja negativnog dijela poslovanja određenog privrednog društva od onog zdravog dijela koji bi nakon provedenog stečaja i reorganizacije mogao nastaviti uspješno dalje poslovanje. Glavni značaj provođenja stečajnog postupka jeste utvrđivanje osnovnih razloga koji dovode do sudskog otvaranja stečajnog postupka. Osnovni i prioritetni razlozi za otvaranje i provođenje stečajnog postupka su prije svega uvođenje ekonomsko - finansijske discipline u poslovanje, provođenje potpunijeg osiguranja i ostvarenja potraživanja povjerilaca i razjašnjenje ukupnog poslovanja privrednog subjekta.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Muhamed Mahmutović odbranio magistarski rad