Ermin Redžić odbranio magistarski rad

Ermin Redžić je 9.6.2018. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivične mjere zaštite prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, sa osvrtom na ostale vidove zaštite“, pred komisijom u sastavu: prof. dr. Ismet Alija, prof. dr. Gordana Mršić i prof. dr. Hana Korać, te stekao akademsko zvanje magistar prava - uža naučna oblast krivičnopravna.

Cjelokupan sistem pravne zaštite intelektualnog vlasništva usmjeren je tako da štiti dvije vrste koristi, prije svega korist za titulara prava intelektualnog vlasništva, ali također i korist drušva u cjelini. Korist društva se ogleda u ohrabrivanju tehnološkog razvoja i proizvodnje najraznovrsnijih roba i usluga, ali i u sprječavanju nelojalne konkurencije, kao i u obogaćivanju količine općeg znanja jednog društva. Zaštita intelektualnog vlasništva, uzmemo li u obzir njegov značaj, igra jako značajnu ulogu, u kojoj ključni akter mora biti država. Inicijativa i uloga države ogleda se prije svega u normiranju ove oblasti usvajanjem zakona, ali i zaštitom kroz mehanizme koji se nalaze u njenim rukama, a to je prije svega, mehanizam krivičnopravne zaštite, koju država ostvaruje monopolom prisile putem krivičnog aparata, sa ciljem suzbijanja ponašanja koje je štetno za nosioce prava intelektualnog vlasništva.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ermin Redžić odbranio magistarski rad