Jurković Dalibor odbranio magistarski rad

Dalibor Jurković je 26.5.2018. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Tokovi ekonomskih integracija i relevantni elementi pravnog okvira Europske unije“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ismet Alija, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Halid Kurtović, te stekao akademsko zvanje magistar prava - uža naučna oblast ekonomskopravna.

Usklađenost strukture pravnog sustava i djelovanja institucija Europske unije s njenim vrijednostima i ciljevima postiže se prihvaćanjem i poštivanjem temeljnih pravnih načela pravnog sistema Europske unije. Problem eventualnog sukoba nacionalnog prava i prava Europske unije pri konkretnoj primjeni rješava se tako da nacionalni sudovi primarno primjenjuju domaće pravo, a ako ukoliko je domaća pravna norma protivna europskom pravu ili se njome ne postižu ciljevi koji se žele postići normom europskog prava, nacionalni sud će izuzeti od primjene domaće pravo i u konkretnom predmetu direktno primijeniti europsko pravo. Sistem Europske unije je postavljen na osnovnom principu da institucije mogu djelovati samo u oblastima i u mjeri predviđenoj Osnivačkim ugovorima, a izvan prostora isključivih nadležnosti ili odgovarajućeg dijela zajedničke, podijeljene ili paralelne nadležnosti, je domen nadležnosti država članica.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Jurković Dalibor odbranio magistarski rad