Ćurak Mario odbranio magistarski rad

Mario Ćurak je 26.5.2018. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „IPA - instrumenti pretpristupne pomoći u usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ismet Alija, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Halid Kurtović, te stekao akademsko zvanje magistar prava - uža naučna oblast ekonomskopravna.

Sredstva IPA fondova predstavljaju značajan potencijal za društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine na putu prema integriranju u Europsku uniju. Korištenje sredstava iz fondova EU ima mnogo šire razvojne implikacije, prvenstveno kroz utjecaj na promjenu filozofije upravljanja razvojem, jer se prilikom povlačenja sredstava primjenjuje potpuno nova metodologija rada, kojom se stiče vještina strategijskog planiranja sa unaprijed utvđenim ciljevima i financijskim okvirom. Neučinkovito upravljanje procesima u ispunjavanju uvjeta za povlačenje sredstava iz IPA fondova proizvelo je izravnu štetu, koja je imala negativan odraz na usporavanje dinamike pristupanja Bosne i Hercegovine na putu eurointegracijama.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ćurak Mario odbranio magistarski rad