Sadeta Šopović uspješno odbranila doktorski rad

Dana 18.02.2017.godine, sa početkom u 14:00 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Sadeta Šopović odbranila je doktorski rad pod naslovom „Pravna priroda državne imovine Bosne i Hercegovine“  pred Komisijom u sastavu: prof. dr Džemal Najetović (predsjednik Komisije), prof. dr Zijad Hasić (mentor) i prof. dr Ferid Otajagić (član). Uspješnom odbranom svog doktorskog rada, kandidatkinja je stekla zvanje doktora pravnih nauka - uža naučna oblast međunarodno pravo.

Kandidatkinja je u svojoj doktorskoj disertaciji sveobuhvatno, sistematično i detaljno obradila prirodu državne imovine Bosne i Hercegovine kroz prikaz osnovnih informacija o vlasničkom uređenju Bosne i Hercegovine tokom socijalističkog društveno-političkog uređenja. Na odbrani su prezentovane spoznaje koje su objektivni rezultat teorijskog i empirijskog naučnog tretiranja predmeta istraživanja. U radu su ponuđene odgovarajuće sugestije i konkretni prijedlozi za uređenje državne imovine Bosne i Hercegovine. Pitanje statusa državne imovine i regulisanje prava vlasništva nad državnom imovinom pitanje je koje se može proučavati u oblasti građanskog, odnosno stvarnog ali i javnog prava, koji u mnogo čemu određuje njegovu suštinu. To znači da se u najvećem dijelu koristi, upravlja, stiče i raspolaže državnom imovinom na osnovu odluka državnih organa, autoritetom države koji ona ima.

U disertaciji se jasno uočavaju uzročno-posljedične veze između pojedinih poglavlja, u kojima je pregledan i jasan prikaz stavova, činjenica i sudova uvažavajući principe od opšteg ka posebnom, pojedinačnom i obratno, od šireg ka užem, odnosno sadržaj rada predstavlja niz relevantnih naučnih i stručnih informacija koje su induktivno raščlanjene, sistematizovane, uopštene i povezane u jedinstvenu cjelinu.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Sadeta Šopović uspješno odbranila doktorski rad