Sanja Štimac odbranila magistarski rad

Sanja Štimac je 21.1.2017. godine u 14:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravni instrumenti i institucionalno organiziranje borbe protiv terorizma s posebnim osvrtom na organizaciju Ujedinjenih nacija“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Almin Dautbegović, prof. dr Zijad Hasić i prof. dr Džemal Najetović, te stekla akademsko zvanje magistr prava – uža naučna oblast međunarodnopravna.

Terorizam je jedan od najsloženijih, najizazovnijih i najopasnijih političko sigurnosnih fenomena današnjice. U posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu je izvršeno gotovo stotinjak tisuća terorističkih akata. Terorizam je uvijek udar na državni, politički i društveni sustav jedne države te stoga sprečavanje i suzbijanje terorizma zahtijeva zajedničko i koordinirano državno i društveno djelovanje.

Međunarodno pravo pruža okvir unutar kojeg države provode borbu protiv terorizma i on omogućava članicama učinkovitu međusobnu suradnju u borbi protiv terorizma. Ovaj okvir uključuje instrumente koji se odnose na specifične aspekte borbe protiv terorizama, zajedno s drugim međunarodnim instrumentima dizajniranim za međunarodnu suradnja u kaznenom pravu, zaštitu ljudskih prava izbjeglica ili donošenje zakona koji se tiču rata, i koji pružaju širi kontekst unutar kojeg se odvija borba protiv terorizama. Ujedinjene nacije imaju najvažniju ulogu u suzbijanju međunarodnog terorizma i rat protiv terorizma jedna je od primarnih zadaća te organizacije, a proizlazi iz Povelje Ujedinjenih nacija. Međunarodna zajednica je izradila niz međunarodnih pravnih instrumenata (konvencija, rezolucija, protokola) koji imaju za cilj spriječiti terorističke napade. Ti su instrumenti razvijeni pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Sanja Štimac odbranila magistarski rad