Osman Jahić odbranio magistarski rad

Osman Jahić je 19.11.2016. godine u 11:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Upravljanje organizacijom s posebnim osvrtom na upravne organizacije“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Ferid Otajagić, prof. dr Sead Dizdarević i prof. dr Halil Kalač, te stekao akademsko zvanje magistar poslovnog prava.

Upravljanje predstavlja savremeni fenomen koji kod nas još nije teorijski adekvatno tretiran, ne postoji dovoljno stručne i naučne literature o tome, a u praktičnom postupanju djeluje se proizvoljno od organizacije do organizacije. Između pojave ili problema procesa upravljanja u privrednim organizacijama u odnosu na upravne organizacije postoje velike razlike u ostvarivanju ciljeva, odnosno zadovoljenju potreba građana, bilo da se radi o proizvodnji ili se radi o pružanju usluga.

Zbog praktičnih potreba, i zbog stalnih tvrdnji da u Bosni i Hercegovini ne postoji adekvatno upravljanje institucijama, da se postavljeni ciljevi malo ili nimalo ostvaruju, odnosno da je vrijeme u kome se ostvaruju predugo kandidat je istražio kvalitet upravljanja u upravnim organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Naravno, nakon istraživanja i saznanja, u radu su dati prijedlozi u pogledu potrebnih reformi u institucijamam odnosno organizacijama države Bosne i Hercegovine kako bi ista bila funkcionalna država, te uspiješno i efikasno ostvarivala postavljene ciljeve kroz koje će zadovoljiti potrebe njenih građana kao buduća članica Evropske unije.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Osman Jahić odbranio magistarski rad