Edin Šaković odbranio magistarski rad

Edin Šaković je 20.10.2016. godine u 12:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Teritorijalno-politički razvoj i upravna struktura srednjovjekovne bosanske države u svjetlu novih spoznaja“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Ferid Otajagić, doc. dr Omer Hamzići prof. dr Dževad Drino, te stekao akademsko zvanje magistar prava – uža naučna oblast istorijskopravna.

U radu se polazi od osnovne i opšte hipoteze da noviji rezultati istorijske nauke i struke, uključujući nove teorijsko-metodološke okvire i spoznaje – bacaju potpuno drugačije svjetlo na problematiku formiranja teritorijalno-političkog razvoja i upravne strukture srednjovjekovne bosanske države u odnosu na ustaljena gledišta kakva dominiraju i u istorijskopravnoj literaturi. Navedeno uslovljava reinterpretaciju i revalorizaciju navedene problematike, te omogućava njen prikaz u potpuno novom i drugačijem svjetlu. Uz ovu osnovnu, kandidat postavlja i obrazlaže čitav niz pomoćnih hipoteza vezanih za ključne momente političkog, državnopravnog i teritorijalnog razvoja srednjovjekovne bosanske države.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Edin Šaković odbranio magistarski rad