Irfan Dizdarević odbranio magistarski rad

Irfan Dizdarević je 22.10.2016. godine u 11:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni status  korporativnog organizovanja i upravljanja dioničkim društvima u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Mensur Kustura, prof. dr Halil Kalači doc. dr Senad Bajrić, te stekao akademsko zvanje magistar poslovnog prava.

Kandidat je prilikom izlaganja rada posebnu pažnju obratio na nivo postojećeg stanja organizacije dioničkih društava u BiH u oblasti radnog prava usaglašen sa domaćim pravnim okvirom kao i međunarodno relevantnim dokumentima te da li postoji i u kojoj mjeri. Poseban osvrt dat je na sagledavanje nivoa pravnih propisa koji trenutno postoje u Bosni i Hercegovini iz oblasti dioničarstva, a sve to uporedno posmatrano sa evropskim standardima o formiranju, funkcionisanju i upravljanju evropskom dioničkim društvom – korporacijom, u skladu sa trenutno postojećim evropskim propisima iz ove oblasti. Posebno težište je na propisima pojedinih zemalja Evropske unije iz oblasti korporativnog upravljanja.  Tim prije, ovaj komparativni osvrt je važniji iz razloga što će se kroz takvu analizu, pod brojem jedan, sagledati da li su evropski standardi odnosno jednakopravnost u formiranju, organizovanju i upravljanju evropskim dioničkim društvom, jednako zastupljeni u zemljama članicama Evropske unije. Ključni momenti su koncentrisani na analizu zaštite dioničarskih uloga, odnosno vlasničkih uloga kapitala dioničara.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Irfan Dizdarević odbranio magistarski rad