Rizvan Halilović uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 24.09.2016.godine, sa početkom u 13:00 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Rizvan Halilović odbranio je doktorski rad pod naslovom „Pravni osnov utemeljenja, očuvanja i zaštite multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH“  pred Komisijom za ocjenu i odbranu disertacije u sastavu: prof. dr. Mensur Kustura (predsjednik Komisije), prof. dr. Zijad Hasić (mentor) i prof. dr. Džemal Najetović (član). Uspješnom odbranom svog doktorskog rada, kandidat je stekao zvanje doktora pravnih nauka - uža naučna oblast Javnopravna.

Kandidat je u svojoj doktorskoj disertaciji sveobuhvatno, sistematično i detaljno obradio pravni osnov utemeljenja, očuvanja i zaštite multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini od najstarijih vremena do danas, kroz kontinuirani prikaz razvoja pravne države u Bosni i Hercegovini. U disertaciji se jasno uočavaju uzročno-posljedične veze između pojedinih poglavlja u kojima je pregledan i jasan prikaz stavova, činjenica i sudova, uvažavajući principe od opšteg ka posebnom  i obratno. Sadržaj rada predstavlja niz relevantnih naučnih i stručnih informacija koje su induktivno raščlanjene, sistematizovane, uopštene i povezane u jedinstvenu cjelinu.

Kandidat je dokazao da Bosna i Hercegovina ima brojne dokumente i spomenike koji argumentovano potvrđuju i dokazuju da su na njenom prostoru nastajali akti koji su obogaćivali multikulturalnost, ljudska prava i slobode dugi niz stoljeća, utemeljujući multikulturalnost, ljudska prava i slobode kao garanciju vlasništva naroda koji u njoj žive.

 

 Autor teksta: Doc. dr. Meliha Frndić Imamović

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Rizvan Halilović uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku