Amela Gadžo odbranila magistarski rad

Amela Gadžo je 21.07.2016. godine u 12:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Analiza prekršajne delikvencije fizičkih lica prema odredbama Zakona o poreznoj upravi Federacije BiH u Kantonu Sarajevo za 2013. i 2014. godinu“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Halil Kalač, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Sead Dizdarević, te stekla akademsko zvanje magistar poslovnog prava.

Porezna obaveza je obaveza poreznog obveznika da plati porez, u skladu sa poreznim zakonima, a ukoliko je poreski obveznik prouzrokovao povredu poreznih propisa ili je propustio da ih ispoštuje, onda se to kvalifikuje kao poreski prekršaj za koje je predviđena zakonska kazna. Radnja prekršaja, protupravnost i određenost prekršaja u pravnom propisu su osnovna obilježja prekršaja koja moraju biti ispunjena da bi se neko djelo kvalifikovalo kao poreski prekršaj. Iako su ove novčane kazne za porezne prekršaje visoke potrebno je i u vremenu koje slijedi činiti dodatne napore u smislu pooštravanja sankcija, kako bi se provođenje porezne politike moglo odvijati na zakonit način, koji podrazumijeva tačnost i blagovremenost utvrđivanja, prijavljivanja i plaćanja evidentiranih poreznih i drugih obaveza.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidatkinja Amela Gadžo ocjenjena ocjenom vrlo dobar (9).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amela Gadžo odbranila magistarski rad