Gordana Grebenar odbranila magistarski rad

Grebenar Gordana je 16.07.2016. godine u 13:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Vrijednosti i nedostaci mirovnog sporazuma za BiH“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Kasim Trnka i prof. dr. Ferid Otajagić, te stekla akademsko zvanje magistar javne uprave.

Opći okvirni sporazum za mir u BiH  predstavlja conditio sine qua non za funkcionisanje (današnje) države Bosne i Hercegovine, ali se ustavna rješenja moraju uskladiti sa međunarodnim demokratskim standardima. U vezi sa pitanjem šta je Bosni i Hercegovini omogućio Dejtonski mirovni sporazum u teorijskim i drugim raspravama figuriraju dva mišljenja kao dominantna. Jedno mišljenje sadrži argumentaciju da je Dejtonski mirovni sporazum riješio pitanje rata njegovim zaustavljanjem i da je stvorio osnovu na kojoj će Bosna i Hercegovina moći uspostaviti unutrašnju integraciju, izgraditi demokratske institucije, učvrstiti mir i pristupiti evro-atlantskim integracijama.

Drugo mišljenje ima argumentaciju da je Dejtonski mirovni sporazum podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničkoj osnovi time što je etnički princip postao dominantan u untrašnjem ustrojstvu i funkcionisanju države Bosne i Hercegovine. Zbog toga je Bosna i Hercegovina postala nefunkcionalna i skupa država (BiH je država sa 13 parlamenata i vlada – 10 kantonalnih; dvije entitske i jednu za Bosnu i Hercegovinu). Dvije trećine društvenog proizvoda ide za javnu potrošnju – administraciju.

U diskusiji o ova dva polarizirana mišljenja javlja se ideja o dogradnji Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime bi se uspostavile osnove za funkcionalnu organizaciju države, kakvu danas imaju zemlje članice Evropske unije. Ova ideja je, dakako, još uvijek daleko od konsensusa, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u bosanskohercegovačkim političkim snagama.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidat Gordana Grebenar ocjenjena ocjenom dobar (8).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Gordana Grebenar odbranila magistarski rad