Ziba Spaho odbranila magistarski rad

Ziba Spaho je 25.06.2016. godine u 13:15 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravno-institucionalni aspekti korporativnog upravljanja u javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Sead Dizdarević, te stekla akademsko zvanje magistar poslovnog prava.

Javna preduzeća u Bosni i Hercegovine se uvođenjem sistema modernog korporativnog upravljanja osposobljavaju za efikasno i konkurentno poslovanje, a time i za opstanak, razvoj i rast u vrlo kompleksnim tržišnim uslovima privređivanja. Suština korporativnog sistema upravljanja je profesionalizacija menadžerske funkcije i menadžerskih organa u preduzećima u kojima je vlasništvo odvojeno od menadžmenta. Presudnu pretpostavku za uspostavljanje modernog profesionalnog korporativnog sistema menadžmenta u javnim preduzećima čini postojanje političke volje, zato što ako vlasnik – država ne želi mijenjati upravljački sistem i ne želi ga modernizirati na način koji je urađen u sistemima tržišne privrede, onda je i proces za ovaj tranzicijski poduhvat usporen ili u potpunosti zaustavljen. Adekvatna pravna legislativa i pravni standardi su relevantna pretpostavka stvaranja poslovnog ambijenta u kojem će dioničari moći da ostvare svoja prava i interese u preduzećima u koja su uložili vlastiti kapital, a istovremeno će takav pravni okvir smanjiti nesigurnosti tržišnih aktera moć i stvoriti jasna očekivanja o efektima djelovanja u investitorskom i korporacijskom svijetu.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidatkinja Ziba Spaho ocjenjena ocjenom vrlo dobar (9).

 

Autor teksta: V.ass. Amina Hajdarević

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ziba Spaho odbranila magistarski rad