Fatima Džafić odbranila magistarski rad

Fatima Džafić je 22.06.2016. godine u 15:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravni aspekt radnog odnosa u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ferid Otajagić, prof. dr. Sead Dizdarević i prof. dr. Zijad Hasić, te stekla akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast javnopravna.

Radni odnos u Bosni i Hercegovini sa svojim karakteristikama predstavlja najvidljiviji društveni odnos, koji je u praksi živ, promjenljiv i primjenljiv sa pravnog aspekta, što je izuzetno značajno za svako društvo i svakog pojedinca, jer su njime obuhvaćena osnovna egzistencijalna pitanja svakog zaposlenog kao i članova njegove porodice. Centralni predmet proučavanja radnog prava jesu radni odnosi pa se samim tim pojavljuju kao osnovno pitanje, odnosno najvažnija institucija radnog prava. Pravni aspekt radnih odnosa podrazumijeva prava i obaveze koje nastaju, ostvaruju se i štite iz radnih odnosa i na taj način oslikavaju izuzetno važno stajalište radnih odnosa, koji su uvijek složeni odnosi, čiji su sadržaji osim pravnim protkani i ekonomskim i sociološkim aspektima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidatkinja Fatima Džafić ocjenjena ocjenom vrlo dobar (9).

 

Autor teksta: V.ass. Amina Hajdarević

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Fatima Džafić odbranila magistarski rad