Sven Alkalaj uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 18.06.2016.godine, sa početkom u 13:00 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Sven Alkalaj odbranio je doktorski rad pod naslovom „Politika Vijeća sigurnosti u procesu međunarodnog pravnog priznanja i izgradnji mira u BiH (1992-2010)“ pred komisijom u sastavu: prof. dr. Hidajet Repovac (predsjednik Komisije), prof. dr. Džemal Najetović (mentor) i prof. dr. Sakib Softić (član).

Uspješnom odbranom svog doktorskog rada, kandidat je stekao zvanje doktora pravnih nauka - uža naučna oblast Međunarodnopravna.

Ovaj doktorski rad predstavlja istinsko i svojevrsno svjedočenje o postignutom uspjehu u tranziciji Bosne i Hercegovine kao primateljice UN-ovih mirovnih operacija tokom ratnih sukoba i uspješnog prevazilaženja izazova iz tog perioda, uspostavljanjem mira, stabilnosti i zaštite ljuskih prava na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine i doprinosu i prenosu znanja i iskustava u prepoznavanju postkonfliktnih situacija te sprječavanju mogućih sukoba u svijetu. U povelji Organizacije UN-a, Vijeće sigurnosti ima velika očekivanja i odgovornosti od kojih je najznačajnije održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. U tom kontekstu, Vijeće sigurnosti u principu donosi odluke koje su obavezujuće za sve članice Organizacije UN-a, za razliku od preporuka Generalne skupštine. Vijeće sigurnosti djeluje u svim situacijama gdje su međunarodni mir i sigurnost ugroženi. Iz tog razloga je politika koju je Vijeće sigurnosti vodilo prema Bosni i Hercegovini bilo od odlučujućeg značaja kako na ratne sukobe i postizanje mirovnog rješenja, tako i na postratnu (re)integraciju i izgradnju države Bosne i Hercegovine.

U ovom doktorskom radu temeljnom analizom na primjeru Bosne i Hercegovine, zaključeno je da politika Vijeća sigurnosti omogućava svakoj suverenoj miroljubivoj državi koja priznaje i poštuje univerzalne ljudske vrijednosti utvrđene u povelji Organizacije UN-a, jednaku šansu da učestvuje i odlučuje o najvažnijim pitanjima međunarodne politike i međunarodnih odnosa, a koji se tiču održavanja mira, sigurnosti, ekonomskog razvoja i zaštite ljudskih prava u svijetu.

 

 Autor teksta: Doc.dr. Meliha Frndić Imamović

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Sven Alkalaj uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku