Ahmet Maloku uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 11.06.2016. godine, sa početkom u 14:00 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Ahmet Maloku odbranio je doktorski rad pod naslovom „Međunarodna saradnja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala“ pred komisijom u sastavu: prof. dr. Hana Korać (predsjednik Komisije), prof. dr. Nedžad Korajlić (mentor) i prof. dr. Osman Jašarević (član). Uspješnom odbranom svog doktorskog rada, kandidat je stekao zvanje doktora pravnih nauka - uža naučna oblast krivičnopravna.

U radu, kandidat je istraživao međunarodne krivične propise u borbi protiv organizovanog kriminala, a posebnu pažnju obratio je na nacionalnu zakonsku regulativu. Shvativši da organizovani kriminal, kao međunarodni fenomen, jača svaki dan, kandidat je analizirao kako se Kosovo s tim suočava i pozitivno odgovora na ovu međunarodnu uznemirenost, angažovanjem državnih struktura u tu svrhu s ciljem sprečavanja i borbe protiv ove opasne pojave. Isto tako kandidat je ukazao na nedostatak angažovanja i odgovornosti pravosudnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala na Kosovu. Empirijskim istraživanjem kandidat je uočio poseban  aplikativni, socijalni i naučni značaj, prije svega u pogledu uticaja i rasprostranjenosti organizovanog kriminala u ove tri regije, gdje je obavio svoje istraživanje.

Prema riječima Komisije, kandidat je obradio aktuelnu i interesantnu temu, a rezultati ovog rada, koji obiluje mnoštvom statističkih podataka prikupljenih tokom istraživanja, će se moći koristiti u daljnjem proučavanju problema organizovanog kriminala. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ahmet Maloku uspješno odbranio doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku