Djelza Alija - Selmanović uspješno odbranila doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 11.06.2016. godine, sa početkom u 12:00 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Djelza Alija - Selmanović odbranila je doktorski rad pod naslovom „Međunarodni mehanizmi zaštite ljudskih sloboda i prava sa osvrtom na zaštitu prava izbjeglica i raseljenih lica u BiH“ pred komisijom u sastavu: prof. dr. Mirko Pejanović (predsjednik Komisije), prof. dr. Kasim Trnka (mentor) i prof. dr. Ferid Otajagić (član).

Uspješnom odbranom ovog doktorskog rada, kandidatkinja je stekla zvanje doktora pravnih nauka - uža naučna oblast javnopravna.

Ova disertacija predstavlja sistematičan prikaz ključnih međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, posebno o pravima izbjeglica i raseljenih lica. Originalan doprinos predstavlja istraživanje o položaju osoba smještenih u izbjegličke centre širom BiH. Studija slučaja, na primjeru najranjivije i marginalizirane društvene grupe, prikazuje u kolikoj se mjeri krše ljudska prava i koliko su relevantne institucije neučinkovite u ostvarivanju njihove zaštite. Preporuke ovog rada i istraživanja odnose se na poboljšanje i unapređenje poštivanja prava izbjeglica i raseljenih lica u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Komisije, kandidatkinja je obradila aktuelnu i interesantnu temu, a rezultati ovog rada, koji obiluje mnoštvom statističkih podataka prikupljenih tokom istraživanja, će se moći koristiti u daljnjem proučavanju problema izbjegica i raseljenih lica u Bosni i Hercegovini. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Djelza Alija - Selmanović uspješno odbranila doktorski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku