Miralem Avdić uspješno odbranio magistarski rad

Miralem Avdić je dana 12.03.2016. godine u 14:30 sati, u amfitetaru 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni položaj konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj“ pred komisijom koju su činili: prof. dr Ferid Otajagić, prof. dr Džemal Najetović i prof. dr Zijad Hasić, te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast međunarodnopravna.

Vodeća hipoteza je potreba za analizom ljudskih prava na osnovu nacionalne i etničke pripadnosti. Ravnopravnost naroda jedna je od osnovnih vrijednosti ljudskog društva, kao i jedno od osnovnih ljudskih prava koje predstavlja okosnicu svih drugih odnosa u demokratskom društvu. Država BiH je potpisnica mnogih međunarodnih dokumenata kojima se reguliše oblast ljudskih prava i osnovnih sloboda. Jedno od mogućih ustavnih rješenja je federalizam, ali ne fedralizam uspostavljen isključivo na etničkoj osnovi, nego federalizam čije bi federalne jedinice bile uspostavljene po funkcionalno – regionalnim principima. Istraživanje bi trebalo pokazati da novi državno politički ustroj Bosne i Hercegovine treba slijediti uspješne primjere federalnog uređenja višeetničkih evropskih država.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidat Miralem Avdić ocjenjen najvišom ocjenom, izvrstan (10).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Miralem Avdić uspješno odbranio magistarski rad