Janković Srđan uspješno odbranio magistarski rad

Srđan Janković je dana 05.03.2016. godine u 12:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni aspekti sistema kolektivne bezbjednosti“ pred komisijom koju su činili: prof. dr Mensur Kustura, prof. dr Džemal Najetović i prof. dr Zijad Hasić, te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast međunarodnopravna.

U radu je korišten metodološki okvir koji se sastojao od jedne opšte (radne) hipoteze  i tri pomoćne hipoteze.

Novi bezbjednosni izazovi kolektivne bezbjednosti koji se javljaju na razmeđu dva milenijuma, zahtijevaju donošenje novih pravnih akata kao i izmjenu, odnosno, dopunu postojećih. Da bi međunarodna zajednica uspješno odgovorila na izazove terorizma potrebno je da se izgradi međunarodni pravni okvir za definisanje pravila i normi u borbi protiv politički motivisanog nasilja. Zbog sofisticiranijih prijetnji kolektivnoj bezbjednosti potrebno je izvršiti reviziju Povelje Ujedinjenih nacija. Međunarodne institucije na regionalnom i globalnom planu moraju da insistiraju na poštovanju i ispunjavanju opštih principa ljudskih sloboda i tržišne ekonomije, bez dodatnih uslovljavanja kako bi proces integracija bio potpun, što bi doprinijelo postepenoj eliminaciji savrenenih izazova kolektivne bezbjednosti.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidat Srđan Janković ocjenjen najvišom ocjenom, izvrstan (10).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Janković Srđan uspješno odbranio magistarski rad