Maja Davidović odbranila magistarski rad

Maja Davidović je dana 13.02.2016. godine u 13:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Neučinkovitost prevencije kao strateške borbe protiv korupcije u BiH“ pred komisijom koju su činili: prof. dr Osman Jašarević, prof. dr Hana Korać i prof. dr Gordana Mršić, te stekla akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast krivičnopravna.

U izradi rada, kandidatkinja se bavila etiologijom odnosno uzrocima pojave korupcije kao organizovanog oblika kriminaliteta i fenomenologijom, tj. pojavnim oblicima koruptivnih krivičnih djela. U radu su detaljno obrađeni i izloženi pojavni oblici, tipovi i vrste korupcije, faktori koji pogoduju pojavi korupcije, uslovi, uzroci nastanka korupcije i posljedicama koje korupcija donosi u državi. Domaće zakonodavstvo, dokumenti te strategija koja se odnosi na korupciju, kao i međunarodni dokumenti za borbu protiv iste, te i Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije u BiH, na najbolji način su obrađeni u radu. Na osnovu provedenih istraživanja kandidatkinja  iznosi  prijedloge i preporuke koje su rezultat istraživačkog rada, a koje će  pomoći  znanstvenoj javnosti kao i institucijama koje se bave primarnom prevencijom korupcije u cilju smanjenja svih obilka koruptivnih krivičnih djela.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidatkinja Maja Davidović ocijenjena ocjenom vrlo dobar (9).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Maja Davidović odbranila magistarski rad