Uspješna odbrana magistarskog rada Mirze Kazić

Mirza Kazić je dana 23.01.2016. godine u 13:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Kriminološki aspekti ubistva na području Kantona Sarajevo u periodu 2012– 2015. godina“ pred komisijom koju su činili: prof. dr Mensur Kustura, prof. dr Hana Korać i prof. dr Gordana Mršić, te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast krivičnopravna.

U uvodnom dijelu magistarskog rada kandidat je prezentirao metodološki okvir istraživanja, problem, ciljeve, generalnu hipotezu, podhipoteze, metode i tehnike koje će primjenjivati tokom istraživanja kao i očekivane rezultate. Prilikom daljnjeg izlaganja, kandidat je prisutne upoznao sa teorijskim određenjem krivičnog djela zaštite života i tijela, krivičnog djela ubistva, vrste ubistava prema zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, komparativnim pregledom inkriminacije sa drugim KZ u svijetu, anglosaksonska krivična zakonodavstva (Velika Britanija i SAD), Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. U toku izrade rada, kandidat se bavio etiologijom odnosno uzrocima pojave krivičnog djela ubistva kao i fenomenologijom, odnosno pojavnim oblicima općenito nasilničkog kriminaliteta. U radu je opisao ubistva prema načinu učinjenja, u odnosu na pobude, motive i dr. kao i kriminološki aspekt krivičnog djela ubistva, odnos prema žrtvi i svjedocima.

Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidat Mirza Kazić ocjenjen sa ocjenom vrlo dobar (9).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana magistarskog rada Mirze Kazić