Fikret Mehmedalić odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivična djela maloljetnih prestupnika na području Kantona Sarajevo”

Fikret Mehmedalić je 12.12.2015. godine u 11:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivična djela maloljetnih prestupnika na području Kantona Sarajevo“, pred komisijom koju su činili: prof. dr.  Goradana Mršić, prof. dr. Hana Korać i prof. dr. Osman Jašarević, te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast krivičnopravna.

Kandidat je metološki pojasnio problematiku imovinskih delikata te opisao metodološki okvir istraživanja (problem, ciljevi, hipoteze, metode i tehnike i očekivane rezultate), fenomenološke i etiološke karakteristike i uzroke imovinskih delikata, kao i  karakteristike maloljetničkog prestupništva. U radu su opisane etiološke pojave ličnosti maloljetnog prestupnika, odnosno endogene faktore koji utiču na pojavu asocijalnog, devijantnog i prestupničkog ponašanja, kao i fenomenološke karakteristike maloljetničkog prestupništva: nasilnički kriminalitet, seksualne delikte, saobraćajne delikte  i druge oblike maloljetničkog kriminaliteta kao i  društvenu reakciju na maloljetničko prestupništvo te krivičnopravni položaj maloljetnika u sukobu sa zakonom u Bosni i Hercegovini. U radu je opisan i rad policije u praksi  sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom, kao i sudski postupak prema maloljetnicima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju  svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću analize, kao i koristi doprinosa kvalitetog pravnog rezona. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko–teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima te je za isti kandidat Mehmedalić Fikret ocjenjen ocjenom dobar (8).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Fikret Mehmedalić odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivična djela maloljetnih prestupnika na području Kantona Sarajevo”