Ekscelentna odbrana magistarskog rada Jasmine Gurić

Jasmina Gurić, asistentica na užoj naučnoj oblasti ekonomskopravnoj je 02.12.2015. godine u 12:30 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravni mehanizmi za rješavanje strukturalne nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Namik Čolaković i prof. dr. Sead Dizdarević, te stekla akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast ekonomskopravna.

U magistarskom radu imenovane kandidatkinje su korištene četiri hipoteze od kojih je jedna opća i ona glasi: deficiti pravne regulative u sferi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini imaju negativan utjecaj na zapošljavanje osoba starijih od 35 godina. Strukturalna nezaposlenost označava raskorak između ponude i potražnje za radnicima. Raskoraci mogu nastati zato što potražnja za jednom vrstom rada raste, dok se potražnja za nekom drugom vrstom smanjuje, a ponuda se ne prilagođava brzo. Visoka stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini svoj rast je doživjela neposredno nakon završetka rata. Nedovršena tranzicija, privatizacija te reforme su učinile da ionako jako loša makroekonomska situacija bude usko grlo u omogućavanju otvaranja novih radnih mjesta. U magistarskom radu posebna pažnja je posvećena Zakonu o obrazovanju odraslih koji navodi razvoj cjelovite ličnosti, razvijanje životnih kompetencija, usklađivanje srednjeg i visokog obrazovanja sa zahtjevima i potrebama na tržištu te usklađivanje osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja s tim nivoima obrazovanja u zemljama Evropske unije.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidatkinja Jasmina Gurić ocjenjena najvišom ocjenom, izvrstan (10).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ekscelentna odbrana magistarskog rada Jasmine Gurić