Uspješna odbrana završnog rada "Falsfikovanje i zloupotreba platnih kartica" kandidata Aide Čengić

Dana 10.10.2015. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Aida Čengić je uspješno odbranila završni rad pod naslovom „Falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica“.  Komisija za odbranu završnog rada bila je u sastavu: prof. dr Halil Kalač (predsjednik), prof. dr Nedžad Korajlić (mentor) i prof. dr Hana Korać (član), dok je viša asistentica Ena Kazić bila zapisničar.

U svom uvodnom izlaganju, kandidat se osvrnuo na značaj svoje teme istraživanja, a potom na metodološku strukturu svog završnog rada, pri čemu je definisan metod, cilj i glavne i pomoćne hipoteze. Nakon toga, definisan je pojam falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica, predstavljen je zakonski i institucionalni okvir borbe protiv ove vrste kriminaliteta u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnu regulativu cyber kriminala. Na kraju, kandidat je zaključio da je za prevenciju ove vrste kriminala, od velike važnosti ponašanje i korisnika kartica, koji bi sa svojim predostrožnim ponašanjem mogli da spriječe viktimizaciju. Uz to, istakla je da je za borbu i prevenciju falsifikovanja platnih kartica potrebno usvajanje strateških planova o borbi na tom planu, a da Bosne i Hercegovina do sad nije usvojila jedinstvenu strategiju borbe protiv ove vrste kriminala.

Nakon izlaganja rada, komisija je kandidatu postavila pitanja. Nakon što je odgovorio na postavljena pitanja komisije, ista se povukla na vijećanje te jednoglasno ocijenila kandidata ocjenom 9 (vrlo dobar), kojom je kandidat dobio zvanje magistra pravnih nauka na Užoj naučnoj oblasti krivičnopravnoj.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana završnog rada "Falsfikovanje i zloupotreba platnih kartica" kandidata Aide Čengić