Igor Jovović odbranio magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 22.09.2015. godine, sa početkom u 13h, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Igor Jovović je odbranio magistarski rad pod naslovom „Značaj pretresanja kao radnje dokazivanja u istragama krivičnih djela“. Komisiju su činili: prof. dr. Mensur Kustura (predsjednik), prof. dr. Nedžad Korajlić (mentor) i prof. dr.Osman Jašarević (član), a zapisničarka je bila mr. sc. Ajla Škrbić. Imenovani kandidat odbranom rada je stekao zvanje magistra prava - uža naučna oblast krivičnopravna, i to sa ocjenom vrlo dobar (9).

Rad je urađen na 93 stranice teksta A4 formata, od čega se 84 stranice odnose na osnovni tekst. U radu je postavljena jedna posebna i 3 pomoćne hipoteze, koje ispunjavaju naučni i pragmatski cilj. Kandidat je definisao pretresanje kao jednu složenu i raznovrsnu krivičnoprocesnu, a istovremeno i kriminalističku radnju. Da bi se ista poduzela, mora postojati vjerovatnost da je izvršeno krivično djelo, kao i dovoljno osnova za sumnju da će se pronaći neki bitni dokazi. Pretresanje je vrlo bitna radnja u istragama krivičnih djela, gdje se pronalaze predmeti koji će se koristiti u krivičnom postupku. Sama taktika pretresanja je veoma bitna, jer se moraju poštovati zakonska pravila – da bi se istraga, a samim time i krivični postupak uspješno okončali.

Komisija je ustanovila da je riječ o originalnom i samostalnom radu, odnosno da je u pitanju jedna istraživačka i analitička cjelina. Zaključeno je da tema rada zadire i u ustavne kategorije, jer ograničava ljudska prava građanima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Igor Jovović odbranio magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku