Belma Herco uspješno odbranila magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 19.09.2015. godine, sa početkom u 11h, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Belma Herco je odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravna priroda granica između država, s osvrtom na problem njihovog uvrđivanja“. Komisiju su činili: prof. dr. Mensur Kustura (predsjednik), prof. dr. Zijad Hasić (mentor) i prof. dr.Džemal Najetović (član), a zapisničarka je bila mr. sc. Ajla Škrbić. Imenovana kandidatkinja je stekla zvanje magistrice prava - uža naučna oblast međunarodnopravna, i to sa ocjenom vrlo dobar (9).

Rad je urađen na 84 stranice teksta, odnosno kroz 6 poglavlja. Glavna hipoteza je bila da ratovi vođeni između država uzrokuju nestabilnost postavljenih granica među njima. Kandidatkinja je radom željela utvrditi naučnu relevantnost u pogledu suočavanja sa međunarodnim problemom utvrđivanja granica među državama. Dala je osvrt na historijsko ocrtavanje granica te ukazala na neprihvatljivost nasilne izmjene granica i zauzimanja teritorija.

Na kraju ekspozea je zaključeno da u Bosni i Hercegovini ne postoje granice između entiteta, nego da postoje granične linije.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Belma Herco uspješno odbranila magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku