Uspješna odbrana doktorske disertacije mr Ivana Totha

Dana 12.09.2015. godine, sa početkom u 14 časova, u sali 5 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, doktorsku disertaciju pod naslovom “Normativni okvir sustava kriznog menadžmenta u europskim zemljama”, uspješno je odbranio doktorant Ivan Toth.

Komisija za odbranu doktorske disertacije bila je u sljedećem sastavu: prof. dr Nedžad Korajlić (predsjednik komisije), prof. dr Petar Veić (mentor) i prof. dr Želimir Kešetović (član), dok je v.ass. Meliha Frndić Imamović bila u svojstvu zapisničara.

Naučni cilj doktorske disertacije odnosio se na analizu normativnog okvira kriznog upravljanja u devet evropskih zemalja (Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu) koje se bitno međusobno razlikuju po čitavom nizu svojih karakteristika. Pored normativnog okvira sistema kriznog upravljanja analizirane su i političke, operativne i vanjske dimenzije tih država. Nakon deskripcije navedenih formalnih dimenzija sistema kriznog upravljanja analizirana je njihova kvalitativna dimenzija koja je operacionalizirana putem učinkovitosti, efikasnosti i legitimnosti. Dovođenjem u korelaciju normativno formalnih i kvalitativnih dimenzija sistema kriznog upravljanja i iskustava koja se odnose na njihovo funkcionisanje u praksi posmatranih država, te njihovom međusobnom komparacijom istraživanjem je autor došao do bitnih naučnih saznanja u ovoj oblasti.

Komisija je zaključila da je doktorant odgovorno pristupio istraživanju vrlo zahtjevne teme, što je značajan doprinos pravnoj nauci i praksi. Nakon što je kandidat odgovorio na postavljena pitanja komisije, ista se povukla na odlučivanje te je jednoglasno ocijenila kandidata ocjenom 10 (izvrstan). Mr. Ivan Toth stekao je zvanje doktora pravnih nauka u užoj naučnoj oblasti međunarodnopravnoj.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana doktorske disertacije mr Ivana Totha